top of page
8B2A3666.jpg

JORNADA TINKERING I CULTURA MAKER A L'AULA

14 de març de 2020. Escola Montessori - Rubí.

El curs 2017-2018, l’Escola Montessori de Rubí va iniciar una aliança amb el CIM UPC, institució referent en la impressió 3D que combina els serveis amb la recerca i la formació per possibilitar una transferència tecnològica real i efectiva.

Al llarg d’aquests tres cursos, l’escola ha anat incorporant el coneixement del CIM UPC en les pràctiques d’aula, apropant l’alumnat a un aprenentatge en l’àmbit de la tecnologia d’alt nivell i facilitant el contacte amb professionals, els quals amb la seva expertesa i professionalitat els han situat en un entorn STEAM, impensable sense aquesta aliança.

Fruit d’aquesta col·laboració, neix la TinkerLab, un espai pensat per manipular, crear, experimentar, descobrir, equivocar-se..., on les mans prenen protagonisme per construir coneixement i essencialment, per posar al centre de l’aprenentatge als nens i nenes.

En aquesta jornada, es presentarà la TinkerLab i mitjançant tallers necessàriament pràctics, el claustre de l’Escola Montessori compartirà diferents experiències d’aula.

Inici: Bienvenido

PROGRAMA

09.30h - 10.00h

REGISTRE

Recollida d'acreditacions.

10.00h - 10.15h

PRESENTACIÓ DE LA JORNADA

A càrrec de Conxita Gimeno, directora de l’Escola Montessori i Felip Fenollosa, director general del CIM UPC.

10.15h - 11.00h

BLOC DE TALLERS PARAL·LELS (I)

Consulteu els diferents tallers d'aquesta franja aquí.

11.00h - 11.30h

PAUSA - CAFÈ

Esmorzar organitzat per famílies de l'escola.

11.30h - 12.15h

BLOC DE TALLERS PARAL·LELS (II)

Consulteu els diferents tallers d'aquesta franja aquí.

12.15h - 12.45h

CONFERÈNCIA DE CLAUSURA

El tinkering a l’aula” a càrrec de Cristina Simarro.

12.45h - 13.00h

COMIAT

A càrrec d'Ana María Martínez, alcaldessa de Rubí; Jesús Viñas, director dels Serveis Territorials d'Educació al Vallès Occidental i Alícia Muñoz, cap d’estudis de l’Escola Montessori.

Inici: Programar

TALLERS

A continuació trobareu una descripció dels tallers que podreu trobar en dues franges al llarg de la jornada.

WhatsApp Image 2019-12-02 at 14.43.38 (1

LA MÀGIA DELS HOLOGRAMES

Els participants d’aquest taller crearan un projector d’hologrames per endinsar-se en la màgia de la il·lusió òptica creant imatges tridimensionals sobre un suport pla.

Talleristes: Imma Velasco i Mireia Contreras

TINKERLAB: TUBS DE VENT I MOLT MÉS!

La Tinkerlab, una aula ideada per treballar amb la metodologia tinkering. Amb aquest mètode utilitzem les mans per construir aprenentatges significatius mitjançant un ambient lúdic i col·laboratiu.

Els tubs de vent o aerodinàmics són una eina que promou l’enginy per descobrir els efectes del moviment de l’aire al voltant dels objectes.

Talleristes: Glòria Oñoro i Estela Vela

WhatsApp Image 2020-02-14 at 12.15.51.jp
WhatsApp Image 2020-02-14 at 12.15.13.jp

DE LA PANTALLA AL MÓN: DISSENYEM I IMPRIMIM EN 3D (NOMÉS AL BLOC I)

En aquest taller ens iniciarem en el disseny i impressió 3D d’articles físics creant plaquetes mitjançant TinkerCad. Descobrirem lliurement el funcionament d’aquest programa seguint tres passos: pensar, trastejar i crear.

Talleristes: Àlex Reverté i Cristina Montoya

(amb el suport de Francesc Sabaté del CIM UPC)

EXPLIQUEM HISTÒRIES AMB CAIXES DE LLUM

En el taller de llum descobrim el comportament de la llum i els seus efectes a partir de l’estimulació sensorial i l’experimentació, creant la nostra pròpia caixa de llum, una eina educativa, sensorial i lúdica. És un procediment on observem, sentim, descobrim, manipulem, compartim, raonem...

Talleristes: Laura Borràs i Araceli Velázquez

2019-10-17%2018.06_edited.jpg
2018-04-12 18.31.50.jpg

CIRCUITS DE PAPER, MÀQUINES QUE DIBUIXEN I ALTRES ANDRÒMINES

A partir de la metodologia tinkering, els participants a aquest taller combinaran ciència, tecnologia i art per dissenyar i crear.

Descobrirem lliurement el món de l’electricitat experimentant amb gran varietat de materials i creant diferents circuits elèctrics. També, inventarem màquines capaces de dibuixar de forma autònoma sobre el paper.

Finalment ens aproparem al món de l'enginyeria utilitzant diverses tècniques, des del sistema de politges fins a les màquines hidràuliques.

Talleristes: Mercè Fernàndez i Emma Escribano

PROGRAMEM AMB LA MICRO:BIT

(NOMÉS AL BLOC II)

En aquest taller ens iniciem en la programació de la micro:bit a través de tres reptes que van augmentat el grau de dificultat: crea el teu nom, botons de somriure i el joc de pedra, paper, tisora.  

Talleristes: Àlex Reverté i Mari Alarcón

(amb el suport de Francesc Sabaté del CIM UPC)

8B2A3747.jpg
PhotoGrid_1551452797930 (1).jpg

POSEM FIL A L'AGULLA: COSIM E-TÈXTILS

En aquest taller posarem fil a l’agulla per fabricar e-tèxtils, tot  combinant la creació artesanal de la costura amb l’electrònica.  Així mateix descobrirem com crear e-tèxtils programables.

La simbiosi entre costura, electrònica i programació té un gran potencial, ja que fomenta la creativitat, el disseny i les habilitats artesanals alhora que contribueix al desenvolupament d’habilitats cognitives com el pensament lògic.  

Talleristes: Sandra Romero i Eva Guijarro

Inici: Oradores

CONFERÈNCIA DE CLAUSURA
"EL TINKERING A L'AULA"

Emmarcat en el moviment Maker, el Tinkering és una metodologia d’ensenyament i aprenentatge basat en la resolució creativa i improvisada de problemes. En aquesta xerrada, parlarem sobre les característiques de les propostes Tinkering, del seu potencial d’aprenentatge i de com podem extreure’n el màxim de profit a les aules d’infantil i de primària amb espais com la Tinkerlab de l’Escola Montessori de Rubí.

Inici: Noticias

CRISTINA SIMARRO

Cristina Simarro és Llicenciada en Enginyeria per la UPC i Doctora en Didàctica de les Ciències. És investigadora del grup ACELEC (anteriorment, TIREC) de la Universitat Autònoma de Barcelona on ha format part del CRECIM-Centre de Recerca per a l'Educació Científica i Matemàtica durant deu anys, participant en projectes nacionals i internacionals. Les seves línies d'investigació s'han centrat en la promoció de les vocacions en l'àmbit STEM, l'avaluació de projectes educatius i la didàctica de l'enginyeria. La seva tesi doctoral s’ha basat en analitzar el paper del moviment Maker en l'educació STEM des de la perspectiva de les pràctiques científiques i de l'enginyeria.

FotoCS2.png

INSCRIPCIONS

PLACES EXHAURIDES!

Activitat gratuïta reconeguda pel Departament d'Educació. Aforament limitat.
Inscripcions obertes fins el 6 de març de 2020.

Inici: Titular

UBICACIÓ

Carrer de Monturiol s/n
Rubí
93 699 72 00
ceipmontessori@xtec.cat

  • twitter
  • instagram
Inici: Contacto

AMB EL SUPORT DE

masthead_default (1).png

CIM UPC

logo-footer.png

ALIANCES MAGNET

RGB_SE_valles-occidental-III.png

SE DEL VALLÈS OCCIDENTAL III

ajrubi.jpeg

AJUNTAMENT DE RUBÍ

baixa.png

CAMPOS ESTELA

Inici: Patrocinadores
bottom of page